BEELDHOUWEN

 

Welke steensoorten                                                                                                                                                                                                                                               De meest gebruikelijke steensoort waar ik mee werk is speksteen, serpentijn of opaal. De steensoorten worden gewonnen uit steengroeven waar het uit de bergen wordt gezaagd. Speksteen kent o.a. Braziliaans (bruin) en Chinees (bijv. groen) speksteen. Beide zijn de wat zachtere steensoorten. Serpentijn, opaal en albast zijn aanzienlijk harder.

Bewerking                                                                                                                                                                                                                                                                                        De bewerking van speksteen vindt plaats door ‘handmatig’ zagen – snijden – beitelen – raspen – vijlen.  Voor de bewerking van sepentijn, opaal en albast komt grover bewerkingsmateriaal om de hoek kijken: o.a. allerlei beitelsoorten, verschillende hamertypen en ijzeren kloppers. In alle gevallen geldt dat als het beeld eenmaal de gewenste vorm heeft gekregen en de grove groeven en krassen met vijlen zijn verwijderd, het tijd wordt voor de afwerking. Om de steen zijn verborgen lijnenspel en uiteindelijke kleur prijs te laten geven wordt het beeld nat geschuurd met een korrel die oploopt van 60 tot 1.500. Na deze intensieve behandeling start het polijsten van het beeld met was, waarna door het uitwrijven met een zachte doek de kleur maximaal tot zijn recht komt.

De strijd met de steen                                                                                                                                                                                                                                                                 Het is heerlijk om in alle rust de strijd aan te gaan met verschillende stenen. Kijken, turen, observeren en ontdekken wat de steen te bieden heeft. Uiteindelijk de vorm van het beeld kiezen dat het eindresultaat moet worden. Drie dimensionaal denken is daarbij uiteraard een must.                                                                                                                            Een steen is een natuurlijk materiaal. Onderweg kom ik nog wel eens voor verrassingen te staan: een scheur, een breuk, onregelmatigheden (holte of bijv. ijzer). Dit doet dan weer een ander beroep op mijn creativiteit om daar een oplossing voor te vinden. Tot het eind van mijn reis met de steen blijft het spannend!

Exposities